Quantcast
Channel: MyFoodMatch.nl » vitaminen
Viewing all articles
Browse latest Browse all 5

Wat je moet weten over Vis

$
0
0

Elk geloof heeft zo zijn eigen eettradities of regels. Tot 1966 was het voor de katholieken verboden om op vrijdag vlees te eten. Daarom werd vrijdag visdag. Op vrijdag aten wij vroeger thuis ook vis. Waren we nu echt zo streng katholiek? Nee, er was zwemmen op vrijdag. Vlakbij het zwembad was op vrijdagavond markt. Niks zo lekker als na het zwemmen een gebakken visje eten. Ik verheugde me niet op de strenge juf van het zwemmen, maar wel op het visje van de markt.

Zalm is mijn lievelingsvis. Ik at voor het eerst gerookte zalm als tiener met mijn moeder in Brussel. Dankzij Jamie Oliver en de kookkunsten van mijn man kwam daar forel met tijm uit de oven bij. We kochten het liefst zalmforel. Later kwam ik erachter dat zalmforel roze is door de kleurstof astaxanthine. Deze kleurstof wordt synthetisch aan het voer toegevoegd bij gekweekte zalm of zalmforel. De kleurstof doet niks voor de smaak. Het zorgt er in het wild voor dat er prachtige roze flamingo’s leven en zalm mooi roze is. Deze dieren krijgen die roze kleur door het eten van garnalen en plankton. Garnalen en plankton bevatten de natuurlijke kleurstof astaxanthine. Dus nu koop ik voor minder geld en net zo lekker forel.

Wat moet je weten over vis?
Vis is gezond en lekker. Vis, vooral vette vis, zoals zalm, makreel en haring bevat veel onverzadigde vetten, omega 3 en 6. Omega 3 zit in weinig voedingsmiddelen en hebben we heel erg hard nodig om ons vet te verbranden. Het zijn essentiële vetzuren, die ons lichaam niet zelf kunnen aanmaken. Deze vetzuren zijn nodig voor normale groei, goed afweersysteem, gezond zenuwstelsel, het hormoonsysteem, gezond bloed en ze werken cholesterolverlagend. Vis is ook een goede leveranciers van vitamine A en D.

Twee keer per week vis
Omega 3 zit in (vette) vis, lijnzaadolie, noten en in vlees en zuivel van dieren, die van de natuur eten (zoals gras) eten. We krijgen er in onze eetcultuur niet zo snel genoeg van binnen. Daarom wordt aanbevolen twee keer per week vis te eten. Niet vaker in verband met toxische stoffen in vis zoals zware metalen, dioxine of geneesmiddelen bij kweekvis.
Dat is nu het probleem met vis. Vis is gezond, maar zware metalen uit de zee eten we liever niet. Resten van geneesmiddelen ook niet. We willen ook dat vissen blijven bestaan en niet uitsterven. Vis eten lijkt ineens een milieuprobleem. Kan ik nog wel zomaar een visje van de markt eten zonder gewetensbezwaren?

Wanneer is vis duurzaam?
De milieubelasting van vis is verschillend. Het maakt uit of vis gekweekt, wild of met uitsterven bedreigd is. Vis in de supermarkt komt vaak uit Afrika en is ingevlogen. Dit kost 100 keer zoveel energie dan vrachtvervoer. Let daarom op keurmerken en eet vis van het seizoen.
Vissen worden vrij gevangen of gekweekt. Kweken gebeurt in open systemen of gesloten systemen
Open kweek vindt plaatst in binnenwateren, kustwateren en zeegebieden. Hierbij wordt een deel afgezet met netten. Voorbeeld is Noorse zalm uit de Noorse fjorden. Als voer is vaak wilde vis nodig en het milieu wordt met name belast door diergeneesmiddelen, voer, mest en afval. Als gekweekte vissen ontsnappen en kruisen met wilde vis dan is kans op verzwakking van het soort.

Gesloten systemen zijn in Nederland vooral te vinden in bassins. Er worden weinig geneesmiddelen gebruikt, het water wordt gezuiverd met filters. De milieubelasting komt vooral uit visvoer.
Steeds meer kwekerijen brengen biologische vis op de markt, zij garanderen goede kweekomstandigheden.
De VISwijzer laat zien wat het Wereld Natuur Fonds en Stichting De Noordzee een goede keuze vinden met het oog op de natuur en het milieu. Dus niet op gezondheid. Het MSC-keurmerk garandeert dat een vis duurzaam gevangen is. ASC staat voor verantwoord gekweekte vis, schaal- en schelpdieren. Het ASC keurmerk let op natuur en sociale omstandigheden voor de arbeiders.

Kibbeling of haring?
Kibbeling vindt mijn dochter het aller-lekkerst. Jammer genoeg is gefrituurde vis in een beslag niet meer gezond. Goede voedingsstoffen gaan verloren door het frituurproces. Door de toename van de hoeveelheid verzadigde vetten hebben onverzadigde vetten nog weinig effect. Wanneer je zelf een tempurabeslag maakt en vis bakt in olijfolie in de koekenpan blijft de goede voedingswaarde wel behouden.
Haring is in Nederland de meest populaire vis! Haring is gezond! Haring wordt grotendeels duurzaam gevangen en wordt niet met uitsterven bedreigd. Het bevat veel omega 3 en ook nog vitamines en mineralen. Haring bevat naast vitamine A en D, zelfs vitamine C! Een ideaal, gezond en lekker tussendoortje. Dus ga gerust “haringhappen” en geniet van deze mooie kleine rauwe vis.

hollandse-nieuwe

 

 

 

 

voedingswaarden haring en voedingswaarde kibbeling

Gabie Kusters


Viewing all articles
Browse latest Browse all 5

Latest Images





Latest Images